Perussuomalaiset: Vanhempamme ja isovanhempamme on jätetty heitteille
Mediatiedote 6.2.2019
Julkaisuvapaa
Perussuomalaisten ryhmäpuheenvuoro välikysymyskeskustelussa vanhusten hoidon tilasta 6.2.19
Eduskuntaryhmän puheenjohtaja, kansanedustaja Leena Meri (ps)
Hoitojätteihin on liikaa luotettu, luottamuksemme on petetty – hyvä eduskunta kontrolli peliin.
Olemme kuulleet runsaasti järkyttäviä tietoja vanhustenhoidosta ja sen huonosta tilasta. Vanhempamme ja isovanhempamme on jätetty heitteille.
Vanhuksemme odottavat tuntikausia hoitajaa, vettä, ruokaa tai jopa joutuvat viettämään elämänsä viimeiset tunnit yksinäisyydessä. Tätä perussuomalaiset ei voi sallia.
Tukeeko hallitus lakialoitetta tosipaikan tullen, vai onko kaikki vaalipuhetta?
Myös hallituspuolueista on näin vaalien läheisyydessä lupailtu sitovan hoitajamitoituksen kirjaamista lakiin nykyisten suositusten sijaan. Eilen koko oppositio teki lakialoitteen hoitajamitoituksesta, koska hallitus ei ole suostunut tuomaan asiasta omaa esitystään. Toivottavasti niiden edustajien nimet, jotka sitovaa hoitajamitoitusta kannattavat, ovat nimensä lakialoitteeseen laittaneet. Katseeni käännän muun muassa keskustan edustajiin.
Keskustan ministeri Saarikko palaveerasi viime viikolla hoitojättien kanssa. Palaverissa sovittiin, että hoitojätit noudattavat nykyistä lakia ja suosituksia. Ahaa. Niitä samoja suosituksia, joita olisi pitänyt noudattaa jo nyt. Mitään uutta ei tullut siitä pöydästä eikä hallituskaan aio tuoda mitään uutta. Vanhukset jäävät erilaisten suositusten ja hoitojättien hyvän tahdon varaan. Eiköhän se ole jo nähty, että jos hyvä tahto ja raha ovat vastakkain, niin raha voittaa.
Vain hoitotyötä tekevä henkilökunta voidaan laskea mukaan
Perussuomalaiset vaativat, että ikäihmiset saavat laadukkaat hoitopalvelut. Niiden turvaamiseksi on huolehdittava riittävästä hoitajamäärästä ja hoidon laadusta. Lisäksi vaadimme, että hoitajiin lasketaan vain varsinaiset hoitotyön tekijät. Kokonaan erikseen on muu tukihenkilökunta, siivoojat ja ruuanlaittajat, jotka ovat näihin töihin erikseen palkattuja työntekijöitä. Turvaaminen edellyttää laintasoisia määräyksiä, hyvää valvontaa sekä tehokkaita sanktioita. Kunnon sanktio, esimerkiksi 10 prosenttia laiminlyöntiyrityksen liikevaihdosta, niin johan rupeaa tapahtumaan.
Riittävä hoitajamitoitus ja hoitojäteille tuottokatto
Perussuomalaiset vaativat siis hoitajamitoituksen ja hoitajiin laskettavien henkilöiden kirjaamista lakiin. Vaadimme, että hoitajamitoitus tulee nostaa 0,7 hoitajaan per hoidettava vanhus. Verovaroilla maksetut peruspalvelut on turvattava altistamatta niitä monikansallisten yritysten voitontavoittelulle. Jotta tällainen törkeä vanhusten hoivan kustannuksella tehtävä rahastus saadaan kuriin, Perussuomalaisten eduskuntaryhmä vaatii hoitojäteille tuottokattoa hillitsemään rahastusta. Esimerkkinä sähköverkkoyhtiöille asetettu tuottokatto, jota käytetään rahastusta vastaan.
Lisäkulut ovat arvovalinta – turvapaikkabisnekseen pumpataan moninkertainen määrä
Julkisuudessa on käyty keskustelua siitä, mitä hoitajamitoituksen korotus 0,7:n tasolle maksaisi. Erilaisia lukuja on esitetty. Viime viikolla uutisoitiin, että keskusta on teettänyt asiasta laskelmia Sosiaali- ja terveysministeriössä ja niiden mukaan mitoitus maksaisi noin 54 miljoonaa euroa vuodessa. Samalla se toisi hoiva-alalle 1600 uutta työpaikkaa. Samaan aikaan valtio maksaa kunnille kotouttamiskorvauksia tämän vuoden talousarviossa yli 222 miljoonaa euroa ja vastaanottokeskusten toimintaan käytetään n. 127 miljoonaa. Hallitukselta on riittänyt kyllä rahaa lähes rajattomasti vastaanottokeskuksiin ja muihin turvapaikkaruljanssin kustannuksiin – ja jopa laittomasti maassa olevien palveluihin. Mutta omien vanhustemme kohdalla ei toimita, kun hätä on suuri. Tällainen peli ei vetele, omien vanhempiemme ja isovanhempiemme hyvinvoinnista huolehtimisen pitää olla tärkeysjärjestyksessä ensimmäisenä.
Hoitojätteihin on liikaa luotettu, luottamus on petetty – kontrolli peliin.
Tarvitsemme siis sitovan hoitajamitoituksen lakiin, tehokkaan valvonnan sille, että vanhukset tulee hoidettua lain mukaan, sekä kunnon sanktiot niille, jotka velvoitteensa laiminlyövät.
Hallitus ei ansaitse luottamusta
Tällainen hallitus, joka ei ole valmis toimimaan pikaisella vauhdilla ilman opposition järeintä asetta eli välikysymystä, ei ansaitse luottamusta. Asia on pääasiassa yritetty haudata valuvaan hiekkaan ja eduskuntavaalien jälkeiseen aikaan. Pahiten sekoilee hallituksen kokoomuspuolueen ministeri Orpo, joka vaihtaa mielipidettä päivän välein.
Edellä mainituin perustein katsomme ettei hallitus nauti eduskunnan luottamusta ja kannatamme SDP:n tekemää epäluottamuslausetta.
Lisätietoja:
Leena Meri, 050 513 2330