Raaseporin PS: historiallinen luontoreitti elvyttäisi Länsi-Uudenmaan elinkeinoelämää
Luontoretki Marskin jalanjäljissä:
Raaseporin Perussuomalaisten suunnittelema historiallinen luontoreitti elvyttäisi Länsi-Uudenmaan elinkeinoelämää
Teksti: Mika Männistö
Raaseporin Perussuomalaisten kaupunginvaltuutettu Tatu Tyni on tehnyt aloitteen Suomen itsenäisyyden historiaan perustuvan luontoreitin perustamiseksi läntiselle Uudellemaalle. ”Marskin matka” -työnimellä kulkeva luontoreitti alkaisi Fiskarsin ruukilta ja kulkisi Hangon rintamamuseon kautta Hangon vapaudenpatsaalle.
Marskin matkareitin ideoijana ja pääsuunnittelijana toimii Raaseporin kaupungin ainoa perussuomalaisvaltuutettu, siviiliammatiltaan taikurina toimiva Tatu Tyni. Tyni toimi myös Raaseporin Perussuomalaisten puheenjohtajana vuosina 2018–2021. Idea historiallisen luontoreitin perustamisesta syntyi Tynin huomattua, miten vaikeaa tapahtumien järjestäminen Raaseporissa oli kesän sesonkiajan ulkopuolella.
– Olen täällä jutellut paljon paikallisten käsityöläisten ja yrittäjien kanssa ja törmännyt usein tähän samaan ongelmaan. Tämä on ollut aikoinaan isoa teollisuusaluetta ja tunnettiin ”Pohjolan Piilaaksona”. Enää raskasta teollisuutta ei ole, ja kun juttelee alueen vanhempien ihmisten kanssa, niin kaikki sanovat, että vanha teollisuus ei ole tulossa takaisin. Elinkeinoelämää pitää siis kehittää uudella tavalla, ja matkailulla on tässä suuri merkitys, Tyni kertoo.
Elämysmatkailusta uusi vetovoimatekijä
Tyni jätti aloitteen Marskin matkasta kesällä ensimmäisessä kokouksessaan Raaseporin valtuustossa. Toteutuessaan Marskin matkasta tulisi kilpaileva luontoreitti 80 kilometrin pituiselle Kuusamon Karhunkierrokselle. Tyni pitää tärkeänä, että reitillä on selkeät historialliset ja liiketoiminnalliset painotukset. Hän ei pidä reitin toteuttamista mahdottomana ajatuksena, jos hanke saa kannatusta laajasti yli puoluerajojen.
– Marskin matkareitin tarkoitus olisi elävöittää alueen elinkeinoelämää ympärivuotiseksi luonto-, kulttuuri- ja elämysmatkailun avulla. Täällähän voi harrastaa ratsastusta, kanootteja, kalastusta, pyöräilyä, kävelyä, juoksemista, sienestämistä, ammuntaa – hyvin paljon kaikenlaista elämyshommaa, Tyni sanoo.
Marskin juuret Länsi-Uudellamaalla
Raaseporin Perussuomalaiset järjestivät Marskin matkareitin tiimoilta tiedotustilaisuuden torstaina 25.11. Billnäsin ruukin kokoushuone Piipussa, jossa oli vieraana myös perussuomalaisten puoluesihteeri Arto Luukkanen puhumassa Marskin vaiheista Pietarissa ja tulevista aluevaaleista.
– Mannerheimin äitihän on haudattu Pohjan vanhan kirkon hautausmaalle seitsemisen kilometriä Fiskarsista. Hän oli niitä Julineita, jotka nostivat Fiskarsin loistoon 1800-luvun lopulla. Marskin isä teki 1880-luvulla konkurssin ja pakeni sitten Pariisiin. Äiti ilmeisesti kuoli sydänkohtaukseen pian sen jälkeen. Fiskarsin loistoon nostaneesta teollisuuspamppu Albert von Julinista tuli sitten 13–14-vuotiaan Marskin laillinen huoltaja, Tyni valottaa alueen historiaa ja yhteyttä legendaariseen Suomen marsalkkaan.