Soinin linjapuhe Porin kesäkokouksessa
Timo Soinin 29.8.2016 pitämä linjapuhe kokonaisuudessaan oheisella videolla. Puhe pidettiin Porissa järjestetyn eduskuntaryhmän kesäkokouksen yhteydessä.
Hyvää päivää,
Käyn puheessa muutamia asioita läpi. Ajankohtaisia poliittisia asioita, budjettiriihi, ulko- ja turvallisuuspolitiikkaa sekä pari sanaa oppositiosta ja kannatuksestakin.
Videon pituus 35 min 45 sek.
Täytyy muistaa, että kun PS lähti hallitukseen 15 kuukautta sitten, niin perusratkaisu oli kansan vaalitahdon mukainen. Nimittäin Jytkyvaalien jälkeen 2011 jäimme oppositioon. Mitä siitä oli Suomelle seurauksena? Kataisen Sixpack-katastrofihallitus. Mitä Suomi sai Kataisen kauden neljässä vuodessa aikaan? Ei käytännössä yhtään mitään.
Mitä siis tapahtui? Muun muassa se, että tällä hetkellä itsestään paljon mölyä pitävät vihreät ja vasemmistoliitto lähtivät hallitukseen, eivät kestäneet hallitusta. Mitä oli tuloksena?
Vihreät lähtivät ydinvoiman takia hallituksesta, tuloksena tuli lisää ydinvoimaa. Vasemmistoliitto lähti leikkausten takia hallituksesta, tulokseksi tuli lisää leikkauksia.
SDP vaihtoi puheenjohtajansa ja äänesti viimeisenä äänestyspäivänä kaikkia itse valmistelemiaan esityksiä vastaan. Ei siis SDP pudonnut siihen, että Antti Rinne puhui tv:n vaalitenteissä niin kuin puhui vaan siihen että SDP:n uskottavuus oli täysin mennyt. Puheenjohtaja oli vaihdettu, uusi ei saanut porukkaansa kuriin. Tästä syntyi vaalitulos, jossa PS pärjäsi oikein hyvin – vastoin kaikkia ennusteita.
Moni meistä muistaa sen vaali-illan aika hyvin. Ennakkoäänet tulivat, PS:lle luvattiin 31 kansanedustajapaikkaa. Siinä jo punavihreät ja muutama muukin jo ilakoivat, että siihen se stoppasi. Sitten kun vaalipäivä tuli, ja 38 paikkaa. Yksi menetettiin, ja sekin lähti Oulun vaalipiirissä, jossa Juha Sipilän henkilökohtainen veto oli niin valtava, että sitä ei pystytty torjumaan.
Mitä vaaleja edeltäneen 3,5 viikon aikana tapahtui? Siinä tapahtui se, mitä aina tapahtuu silloin kun perussuomalaiset tekevät sen, mikä meille on luontaista sekä sen mitä meidän pitää tehdä ja uskaltaa tehdä.
Me järjestimme satoja tilaisuuksia. Itse kiersin 7 tilaisuuden päivävauhdilla 3,5 viikkoa. Kenttä saatiin käännettyä ja tulos samoin. Ja niin se kääntyy aina. Mutta jos ei mennä torille, lyödä löylyä ja oteta myönteistä ja kielteistä palautetta niin aina tulee nenään.
Oppositiosta
Sitten kun katsomme nykyistä oppositiota, niin täytyy Erkki Tuomiojalle nostaa hattua hänen aloitteestaan opposition yhteisrintamasta. Se aloite nimittäin paljasti, että oppositiolla ei ole yhteistä linjaa eikä mitään tajua siitä, miten Suomi pitää nostaa.
Tuomioja ehdotti heille yhteistä ohjelmaa. Vasemmistoliitolle se käy. Vihreille ei käy. Antti Rinne mietti 2 viikkoa että käykö ja ilmoitti tuloksena, ettei tiedä, käykö vai eikö. Tällainen meillä on vastassa.
Meidän pitää uskaltaa haastaa heidät. Se on aivan oikein. Nykyoppositio on sekametelisoppa ilman suolaa. Lihaa siellä ei ole.
Sitten kannatuksesta. Olemme voittaneet niin pitkään ja niin monta kertaa, että on haaste pitää pintansa. Nyt meillä on näytön paikka. Gallupit ovat huonot. Niitä ei pidä selitellä eikä surkutella. Viimeksi oli HS:ssa 9,5 prosenttia. Mutta aivan varmaa on se, että olemme seuraavissa vaaleissa sekä vihreiden että vasemmistopuolueen edellä. Se on ihan selvä asia. Kun me teemme työmme ja viemme linjamme eteenpäin.
Mutta jotain tässä on psykologisesti outoa. Pitää petrata- perussuomalaisten, kansanedustajien, minun, päättäjien, kenttäväen, kannattajien.
Ennen vaaleja meidän kimppuumme hyökättiin todella kovaa. Mutta me emme uskoneet ensimmäistäkään niistä iskuista, vaan ne menivät kuin vesi hanhen selästä. Menimme eteenpäin. Nyt kun meidän kimppuumme hyökätään, niin osa omistakin rupeaa katsomaan kengänkärkiä ja alkaa ökimään että mites tää nyt näin.
Ei näin voi olla, että silloin kun ollaan vaalitilanteessa, kestetään leikki ja sitten kun ei olla, ruvetaan rykimään että ei näin. Ei näin voi olla.
Nämä eivät ole isoja asioita, mutta ovat ratkaisevia asioita silloin kun politiikan kovinta työtä tehdään.
Gallupeista
Luin maisterisjätkää. Se on muuten erinomainen kirja, ja muistuttaa, mistä on tultu ja kuinka hirveän pitkä matka on tultu. Vuonna 2007 kun pääsin toisen kerran eduskuntaan ja saimme viisi kansanedustajaa, gallupit olivat 2,2 ja 2,5 % vaalien alla. Saimme 4,5 %.
Kirjan sivulla 221 mainitsin tulevaisuuden niminä Tiina Elovaaran, Vesa-Matti Saarakkalan ja Kike Elomaan. Kaikki kolme sattuivat samalle sivulle ja kaikki ovat nyt kansanedustajia. Meillä on tietty polku, ja jos me uskallamme sen käydä, tässä ei hullusti käy.
Nyt sitten täytyy muistaa se, että vaalit ovat 2019. Sitä en kiistä, etteikö nyt ole mennyt huonosti. Totta kai. Mutta sitten kun tulee vastatuulta, että niinhän se on yleensä ja perussuomalaisilla varsinkin – Kuka perussuomalaisista on elänyt helpon elämän? Luulen ettei kukaan. Kuka kannattajista on elänyt helpon elämän? Ei kukaan. Silloin kun tulee hankalaa, ei voi luovuttaa. Ikinä ei pidä antaa periksi. Tämä on hyvin yksinkertainen, mutta täytyy elää se näin.
Sitten muutama sana oppositiosta ja heidän vaihtoehdostaan ennen kuin esittelen perussuomalaisen vaihtoehdon.
PS on aina sanonut, että työ ja yrittäminen ovat kaiken perusta. Me pidämme huolta yrittämisestä, teollisuudesta, teollisista työpaikoista, kilpailukyvystä, kaikesta tästä.
Mutta olen kuunnellut oppositiota. Se on huonoa viihdettä.
Viihteen tehtävä olisi naurattaa joskus. Mutta tämä ei oikein naurata. Sketsit ovat vähän heikonlaisia. Huuliville-Niinistö. Hänhän vastustaa nykyisin kaikkea, ja vaatii jokaisen veron korottamista. Vihreiden valtaannousu olisi suomalaiselle kilpailukyvylle ja teollisuudelle tuhoisaa. Ei missään tapauksessa.
Sitten jos katsotaan Kuuden Tunnin Anderssonia – hänhän varmaan johdattaa vasemmistoliiton vaalivoittoon tekemällä 6h vaalityötä päivässä. Voin kokemuksella sanoa, ettei onnistu.
Vasemmistoliitto nyt kovasti naputtaa, että kokoomus on hallituksessa. Se on siellä sen takia että sai jonkun verran ääniä. Ettei totuus unohdu, niin vasemmistoliitto oli kokoomuksen kanssa hallituksessa vuosina 1995-2003 kokoomuksen kanssa ja aloitti Sixpack-hallituksessa, kunnes kantti petti. Ja tämäkö on kommunistien perillinen johon Suomen pitää turvata?
Suomi ei nouse vähemmällä työllä. Suomi nousee paremmalla työllä. Suomi nousee paremmilla työehdoilla ja kilpailukyvyllä ja ahkeruudella.
Ja SDP.
SDP:stä en totea mitään muuta kuin Joukon ja Kostin sanoin: muisto vain jää.
Ajankohtaisia asioita
Kilpailukykysopimuksen prosessi kävi PS:lle kalliiksi. Lopputulos on hyvä. Viimeisinä loistavasti ICT, rakennusala, kattavuus menee yli 90 prosentin. Tämä on PS:n linja. PS korosti heti alussa, että sitä mukaa kun tulee kattavuutta, sitä mukaa tulee verohelpotuksia. Nyt sieltä tulee, niille jotka tekevät työtä, 550 miljoonan verohelpotukset. Kohdistuu sinne, missä töitä tehdään ja menee suurelta osin kulutukseen.
Prosessi joka tähän johti, oli meille kivulias ja kipeä. Oli pakkolait, jotka olivat äärimmäisen huono idea. Siinä oli useampi tällainen prosessi, joka kävi meille poliittisesti kalliiksi. Kannattajamme eivät pitäneet siitä tavasta, millä mentiin eteenpäin. Se pitää reilusti myöntää. Kannattajat ja väki olivat oikeassa. Mutta nyt meillä on lopputulos. Saimme saman lopputuloksen. Kikyn kattavuus on yli 90 prosenttia.
Mikä on partien (=työntekijä- ja työnantajajärjestöt) osuus?
Hallituksen osuus on se, että me hyväksymme sen, mitä osapuolet ovat sopineet. Ja kun he ovat sopineet, hallitus tuo veroporkkanan joka on yli 500 miljoonaa. Tulos on hyvä, eikä sitä kehtaa kukaan oppositioistakaan haukkua. Se on sopimusyhteiskunnan aikaan saama asia. Kesti 15 kuukautta, ja se kävi meille poliittisesti kalliiksi.
Osa kannattajista on nyt niin sanotusti nukkuvien puolueessa, mutta me saamme heidät takaisin, kun kerromme, mitä tässä tapahtui ja mikä oli lopputulos.
Ei jääkiekkopeliäkään tuomita 55 minuutin numeroiden kohdalla vaan lopputuloksen. Sitten katsotaan.
Lopputulos on Suomen kannalta hyvä. Edellinen hallitus ei saanut aikaan mitään tällaista.
Sote
Sitten sote-uudistus. Viime kaudella Kataisen sixpack yritti sitäkin. Kutsuivat viime kaudella minut ja Sipilänkin tekemään sitä. Ei saatu valmista, tuli perustuslain vastainen torso. He epäonnistuivat.
He aiomme viedä soten maaliin. Hanna Mäntylä on vienyt kapulaa ansiokkaasti, nyt on Pirkko Mattilan vuoro. Tehtävä ei ole helppo. Tehtävä on erittäin kova. Mutta sekin on tehtävä. PS:n periaate on sotessa: ihminen hoidetaan sairauden perusteella, ei lompakon perusteella. Tällä päästään aika pitkälle. Tämä on monimutkainen, iso harjoitus. Mutta se on tehtävä, muuten kustannukset karkaavat käsistä.
Vaikka hyviä asioita tehdään, me silti velkaannumme 5 miljardilla joka vuosi. On anteeksiantamatonta, jos me viisikymppiset äijät ja rouvat jätämme lapsille perinnöksi velkaisen Suomen ja syömme koko mökin tyhjäksi. Niin kuin edellinen hallitus hukkasi 4 vuotta. Tämä pitää uskaltaa sanoa. Kritiikkiä tulee, mutta se pitää uskaltaa sanoa.
Saavutuksista
Muutamia sellaisia asioita, joita olemme hallituksessa saaneet läpi. Niitä on aina hyvä kerrata. Joskus varmaan itsestäkin tuntuu, että nämä on sanonut tuhanteen kertaan, mutta kun kuulija on toreilla aina eri. Kuulijat sanovat, että ”en tuota tiennytkään”.
- Takuueläke nousee,
- omaishoitajien vapaapäivät turvataan,
- perhehoitajien palkkioita nostetaan,
- toimeentulotuen indeksisidonnaisuus säilyy ja siirtyy Kelalle niin kuin PS on pitkään esitetty,
- Yle-vero poistetaan 300 000 pienituloiselta,
- autovero laskee,
- puolustusmäärärahoja korotetaan,
- poliisin määrärahoja korotetaan,
- vankilaverkosto säilyy,
- suuria liikennehankkeita paljon, muun muassa Ari Jalonen ja Laura Huhtasaari hommasivat tänne Poriin aika ison liittymän. Nyt voitte olla tyytyväisiä.
- Sote-uudistus etenee,
- Kiky-sopimus tuli.
- Puoluetukia leikataan kahdesti,
- ministerien palkkoja leikataan 7 %,
- torjuimme maakuntavaaleja varten viritellyn puoluetuen noston. Kaikki muut puolueet halusivat tätä.
- Kehitysapua on leikattu,
- Tuulivoimatukia on leikattu,
- pääomaveroja on korotettu ylemmissä tuloluokissa.
- Solidaarisuusveroa kiristetty.
- EU-jäsenmaksu on pudonnut,
- Valtionyhtiöiden johtajien palkkioita, bonuksia ja erokorvauksia karsitaan.
- Veropakolaiset laitettiin Portugalin kanssa kuriin. Verosopimuksella.
- Ja tietysti kansallinen pakolaispolitikkamme. Se on aivan uudessa kuosissa. Kun kohtasimme tämän ongelman, meillä oli vanha lainsäädäntö. Suomi on oikeusvaltio, jossa toimitaan lakien mukaan. Nyt meillä on lainsäädäntö muuttunut ja tulkintaohjeet selvät. Nyt huomaatte, miten paljon on kielteisiä päätöksiä. PS on vaikuttanut tähän. Jos ette meitä usko, uskokaa Anna-Maja Henrikkssonia. Hän on meitä arvostellut meitä todella rajusti.
- Sitten meillä on Lex Lindström. Se on meidän budjetissamme ehdoton tavoite. Eli eläkearmahdus pitkäaikaistyöttömille, jotka eivät työllisty.
Lex Lindström
Tosiasia on aika raju. Minut tämä pysäytti, ja olen miettinyt asiaa paljon. 60 vuoden ylittäneistä yli viisi vuotta työttömänä olleista vain yksi sadasta työllistyy. Yksi sadasta. On täysin järjetöntä makuuttaa ja nöyryyttää tätä porukkaa kortistossa, kun se ei auta. Käytetään työllisyyden hoitoon tarkoitetut resurssit sinne, missä työllisyysmahdollisuudet ovat paremmat ja ohjataan nämä ihmiset eläkkeelle. Tämä on Lex Lindström.
Me emme ole kateellisia. Sosiaalidemokraateissa on ollut yksi henkilö joka tätä ajanut suoraselkäisesti. Hänen nimensä on Ilkka Taipale. Sosiaalidemokraatit eivät ole häntä kuunnelleet, kaksi sdp:läistä työministeriä ei ole häntä kuunnellut, ei ole tapahtunut mitään. Nyt tapahtuu. Kyllä sen SDP sai kakaistua, että kyllä me kannatamme asiaa, oli sen nimi mikä hyvänsä. Se nyt vaan oli näin että perussuomalaiset siihen vaadittiin että asia pystytään hoitamaan.
Kun on kuusen kaatajia, on oksan ottajia. Ja tässä sitä nyt ollaan. Tämä on sellainen asia, mikä budjettiriihestä pitää tulla ulos.
Lama-ajan velallisten armahtaminen
Toinen, mitä ajamme voimakkaasti – asia mikä pitäisi tehdä. Lama-ajan velallisten armahtaminen velkakoukusta. On paljon yrittäjiä, jotka silloin pistivät kaiken peliin ja menettivät omaisuutensa.
He ovat nyt kieppuneet velkaloukussa 90-luvulta asti.
Hyvänen aika, näillekin ihmisille pitää antaa tietty kunnianpalautus ja antaa heille mahdollisuus tienata.
En ole mikään USA-fani, mutta yksi asia siellä on hyvin hoidettu, ja se on konkurssilainsäädäntö. Jos epäonnistut, menetät kaiken muun paitsi tulevaisuuden. Tämä on asian ydin. Jos ajatellaan niin, että vain kerran saa yrittää ja sitten epäonnistuu. Pääsin itse eduskuntaan kuudennella yrittämällä. Minulle on ihan turha tulla sanomaan, että kun ei kerralla onnistunut, niin annan periksi. En anna pätkän vertaa arvoa sellaiselle ininälle enkä käninälle. Kun on tiukka paikka, niin sitten yritetään uudestaan. Täytyy sanoa hirtehisesti, että ei PS:ää olisi edes olemassa ilman SMP:n konkurssia.
En ole tästä kovin ylpeä, mutta meni kun meni, ja siittä tuli sitten jotain uutta.
Guggenheim
Yksi asia, mikä on selvä. Olen sanonut useasti Sipilälle ja Orpolle, ja he ovat nyökänneet. Voi sanoa hitaasti tai voin sanoa nopeasti.
Guggenheimiin ei tule valtion rahaa. <sama hyvin hitaasti lausuttuna:> Guggenheimiin ei tule valtion rahaa.
Sitä ei tule. Mutta uudestaan ja uudestaan, ties minkä slinkuran kautta sitä koitetaan. Guggenheimin saa rakentaa, en vastusta. Yksityisellä rahalla, Helsingin kaupungissa Mika Raatikainen ja kumppanit päättävät, että annatteko rahaa vai ette, mutta valtiolta ei rahaa sinne ei mene. Budjettiriihessä asiasta ei keskustella, asia on sillä siisti.
Taksiasia
Taksiasia on kesken. Väännetään kättä niin kauan kun tulee hyvä tulos joka kelpaa. Meillä ei ole kiirettä tämän asian kanssa. Lopputulos on tärkeä. Olkoon prosessi mikä tahansa, niin lopputuloksena pitää olla se, että meillä on turvalliset kilpailukykyiset taksit maalla ja kaupungissa jotka hoitavat ihmiset asiat. Digitalisaatio ja kilpailu ja muut – ne saadaan sinne uitettua. Hallituksessa täytyy vallita yksimielisyys, jotta asia etenee. Kyllä me siinäkin lopputulokseen päästään. Tästä asiasta meillä vastaa ministeri Jussi Niinistö ja erityisavustaja Petteri Leino.
Ovat olleet niin tiukkana, että välistä minulle tullaan sanomaan, että Jussi ja Petteri ovat niin tiukkoja. Sanon, että ”niin ovat! Mitä sitten?” Asia on heidän hoidossaan. Minä luotan heihin.
Mitä muuta tulee budjettiin – olemme siitä keskustelleet ja neuvotelleet monta päivää, viimeksi lauantaina kesärannassa. Huomenna illalla jatketaan. Kyllä siitä valmista tulee, totta kai. Hallituksessa on kolme erilaista puoluetta, joilla on erilaisia painotuksia. Sieltä pitää löytyä jokaisen peulakonjälki. Ja kyllä löytyy.
Kiky
Se, minkä hallitus on yhdessä saanut aikaan, on kilpailukykysopimus kiky. Se on muuten iso asia, länsimaissa ja Suomessa. Kattavuus on valtava. Se on nimenomaan tehty työmarkkinaosapuolten kesken. Hallitus on luvannut antaa verohelpotukset ja hallitus ne antaa. Tämä tuo ostovoimaa, tuo vaurautta.
Nyt yli 30 000 työpaikkaa enemmän kuin hallituksen aloittaessa. Kataisen katastrofihallituksen aikana tuli 100 000 työtöntä lisää.
Kuunnellaan
Niin että meillä on aika paljon esittää näitä asioita. Mutta ihminen ei elä pelkästään leivästä. Elää myös tunteesta. Meille perussuomalaisille on tärkeätä, että menemme ja kuuntelemme ihmisiä.
Sanassakin sanotaan, että kaksi korvaa, yksi suu. Puhu vähemmän, kuuntele enemmän. Sitä ihmiset haluavat.
Olimme ministeriryhmän kiertueella Pirkanmaalla – Parkanossa, Tampereella, Kangasalla, Valkeakoskella. Väkeä oli hyvin, ja he olivat tyytyväisiä kun sinne tultiin ja he sanoivat: ”kuunnelkaa meitä”.
Sieltä se tulee, ja kumpuaa se asia. Tulee sinne joku kriittinenkin joukkoon. Minullekin eräs sanoi, että kaikki on mennyt pieleen, ei häntä kiinnosta enää yhtään.
Sanoin, että kovasti sinua tuntui kiinnostavan, kun siinä edessäni seisot. Vähän sitten sanoi, että kiinnostaa. Vastasin, että kuuntele sitten, niin minä kuuntelen sinua. Ystävinä erottiin.
Täytyy uskaltaa kohdata ihmisiä ja sanoa suoraan ja kuunnella.
Ajattelen vielä joitain meille isoja profiiliasioita, kuten jätevesiasiat.
Kyllä mekin perussuomalaiset kannatamme ehdottomasti pienten yritysten ja pienten perintöjen helpottamista. Totta kai. Nämä ovat sellaisia asioita, joista käymme keskusteluja. Kun teemme lopullista budjettia, niin kyllä siinä vääntämistä on. Velkasuhde tulee hieman taittumaan, mutta ei vielä mitenkään ratkaisevasti.
Mutta se, mitä tapahtuu: Toimenpiteet joita nyt pannaan toimeen, purevat. Purevat nyt, purevat seuraavana vuonna. On tärkeää, että luottamus säilyy ja että asiat pystytään hoitamaan.
Annan julkisen kiitoksen Jari Lindströmille, joka on joutunut kovaan ahjoon, vasemmistoliiton ja järjestöjen hakkaamaksi. Jari – sinä teit sen porukoiden kanssa. Kiky on nyt yli 90 %. Hommat tulevat, haukuttiin tai ei. Täytyy varmaan olla paperimies Voikkaalta, että moista kestää.
Ulkoministerinä
Muutama sana omasta tontistani, kun luin lehtiä kesälomalla. Sillähän en olisi saanut olla, mutta olin nyt jonkun päivän kuitenkin. Siihen sattui Nizzan terrori-isku, Münchenin puukotus, Turkin sotilasvallankaappaus. Että tällaista lomaa. Kaikki nämä kommentoin, kaikki nämä ohjeistin ministeriössä. Kun esimerkiksi Nizzan tapaus tuli, niin ulkoministeriöllä oli heti matkustusilmoitukset, katastrofijärjestelyt pystyssä, mentiin jaksoittain. Samoin Turkin sotilasvallankaappauksessa – mahdollisimman paljon tietoa.
Me elämme sotkuisessa maailmassa. Tehtävässä, jossa olen, tämän näkee tosi selvästi. Näkee ja kuulee paljon sellaistakin, jota ei ole julkisuudessa. Joskus nukuttaa huonosti tai lyhyesti. Maailma on samaan aikaan sekä kaunis että kamala.
Täällä on paljon rakkautta, hyviä ihmissuhteita, onnistumisia. Mutta on myös sikamaista epäoikeudenmukaisuutta, riistoa, ihmisten hyväksikäyttöä, pahuutta.
Yksi asia, joka minuun on vaikuttanut selvästi – kannatan tiukkaa pakolaispolitiikkaa. Mutta se tapa, millä osa näistä tulijoista rahoittaa tulonsa. Kaikki eivät näet myy kotimaassaan kaikkea omaisuuttaan ja lähtevät. Osa ottaa mukaan pieniä poikia, tyttöjä ja parittavat heitä, myyvät heitä eri kaupungeissa matkalla Eurooppaan. Täytyy olla täysin tunnoton ihminen, jos tämä ei vaikuta.
Pääsin käsitykseen laajuudesta ja näin muutaman tositapauksen Roomassa. Tuntui pahalta.
Maailman epäoikeudenmukaisuus ja tällaiset tyypit, jotka tätä hommaa rahoittavat ja pyörittävät – näihin on pystyttävä iskemään. Näihin saalistajiin. Tämä on erittäin vakava ongelma.
Terrorismista
Isis on ahtaalla. Se on häviämässä. Nyt he ovat siirtämässä rintamaa myös Eurooppaan. Terrori-iskut ovat viitteitä siitä. Kun esimerkiksi Turkki painoi Syyriaan – en muuten ole huomannut, että asiasta olisi kansainvälisesti kohistu ja perusteluita haettu – isis joutuu ahtaammalle kurdien peshmerga-taistelijoiden ja lännen ja koalition toimien kautta.
Myös isis iskee Turkkiin, häihin ja tällaisiin. Tarkoitus on saada aikaan sekasortoa. Meillä Suomessa – Luojan kiitos – ei ole tällaista terroritekoa ole vielä ollut. Mutta se päivä voi olla, toivottavasti ei tule. Samoin meillä ei ole ollut poliittisia murhia sitten Ritavuoren vuonna 1922. Toivottavasti ei tule niitäkään. Emme voi sulkea näitä mahdollisuuksia pois. Se, mikä on siedettävä, on epävarmuus. Nimittäin tästä maailmasta ei pois pääse.
Eurooppa
Sitten euroopan tilanteeseen. Laajemminkin. Tuli tämä brexit aika suurena yllätyksenä monelle, tämän maan ja Euroopankin eliiteille ja medialle ja muille. Ilmiö on täysin vastaava kuin mikä on punavihreä kupla Helsingissä. Mikä on kupla Lontoossa, mikä on kupla Brysselissä? Pyöritään saman mielisten kanssa, samoissa paikoissa samaan aikaan, samoja juomia juoden. Tuloskin on tietysti aivan sama. Se ei ollut yllätys, jos asiaa miettii tarkemmin.
Vielä ei ole Britannia vaipunut maan poveen, eivät ole heinäsirkat syöneet. Pörssikurssitkin ovat korkeammalla kuin ennen brexitiä, myös Suomessa. Mutta silti tämä on vaikea harjoitus. Minun mielestäni Suomen linjan pitää olla se, että Britannian kanssa tehdään mahdollisimman hyvä sopimus, joka hyödyttää molempia osapuolia. Ilman vihaa, ilman katkeruutta, ilman kostomentaliteettia – tällainen ei kuulu aikuisten ihmisten käytökseen.
Odotan innolla Boris Johnsonin tapaamista Bratislavassa ensi viikonloppuna. Ja kyllähän Boris pitää Suomeen saada, vai mitä? Ehdottomasti. Kutsutaan hänet Suomeen.
Puolustuspolitiikka
Jussi Niinistön kanssa hoidamme ulko-, turvallisuus- ja puolustuspolitiikkaa. Tasavallan presidentti on toiminut erinomaisen hyvin. Hänen johdollaan yhdessä hallituksen kanssa näitä asioita tehdään vaikeassa, vaikeassa tilanteessa. Olen erittäin levollinen siinä, että perussuomalaisilla on näin vahva edustus tässä asiassa. Ei sitä ole moitittu, että Jussi Niinistö tai minä olisimme tehneet ministerinhommamme huonosti.
Että ulkoinen ja sisäinen turvallisuus ja puolustus pitävät, se on äärimmäisen tärkeää. Mutta se on sellaista arjen asiaa. jos asiat ovat hyvin, niin sitä ei oikein huomata. Jos asiat ovat huonosti niin sitten huomataan. Meidän pitäisi Jussin kanssa vähän mediaseksikkäämmäksi näistä asioissa. Mutta asialinja säilytetään, ja sillä mennään.
Hyvät ystävät,
Lopuksi haluan sanoa muutaman sanan kuntavaaleista. Saatiin puoli vuotta lisää aikaa. Hyvä niin. Muuten vaalit olisivat ensi kuussa. Nyt ne ovat ensi keväänä.
Kuntavaalit ovat hyvin yksinkertainen harjoitus. Kun saadaan tarpeeksi ehdokkaita kaikkiin kuntiin, ja viedään viesti turuille ja toreille, niin me voitamme vaalit.
Täytyy olla suhteellisuudentajua. Kun olin viimeksi presidenttiehdokkaana, puolue sai 9,4 % äänistä. Huuto oli kauhea: ”Tuho tullee. Ei tule mittään”.
Nyt gallup on 9,5%. Seuraavalle presidenttiehdokkaalle jää ihan kirittävää. 9,4 % on se, mistä voi lähteä eteenpäin.
Yhdessä päätetään, kuka se on ja koska. Toivon, että arvoisasta ja hyvästä tittelistä keskustellaan avoimesti. PS:llä pitää olla oma presidenttiehdokas. Pitää olla, riippumatta siitä, keitä muita on ehdokkaana.
Kuntavaalit
Edellisissä kuntavaaleissa oli kannatus noin 12 prosenttia. Samoin eurovaaleissa oli kannatus noin 12. prosenttia. Siis mitattu kannatus. Estikö kuntavaalikannatus meitä saamasta 17,7 % eduskuntavaaleissa? Ei estänyt. Entä eurovaalikannatus? Ei sekään estänyt.
Eikä gallup estä yhtään mitään, jos tehdään töitä. Meillä on 10 000 jäsentä. 37 kansanedustajaa, tuhat valtuutettua. Tehdään töitä, niin tulee tulosta.
Mitä korkeammalla olet ravintoketjussa, sitä suurempi on vastuusi. Jokaisen ministerin, jokaisen kansanedustajan pitää olla ehdokkaana, koska kaikki olemme paikkamme saaneet muiden ihmisten töillä. Tekosyitä en halua kuulla.
Kivijalka – kyllä se tuolla on. Olen saanut paljon viestejä kentältä, että he ovat vähän odotelleet meitä. Tiedämme itse, kuinka paljon kiersimme ja kuinka paljon emme. Mutta he ovat siellä edelleen. Tänä iltana, ja satakuntalainen väki huomenna.
Ei ole oikotietä. Tämä on meidän tiemme.
Ja täytyy sanoa, että porukka on ratkihauskaa. Siellä viihtyy hyvin. Huumori on aivan parasta lääkettä.
Olin Kankaanpäässä katsomassa kesällä pesismatsia. Siellä sitten ukot vähän irvailivat, kun oli Roskalan Teuvo oli ottelun sponsori, kuorma-automies. Hienosti kaikki oli järjestetty. Aloimme siinä heittämään huumoria – että nyt kun on asiat näin hyvin, niin millä me tämä Teuvon vaalikampanja pystytään tyrimään? Yhdellä pienellä kuulutuksella: ”Teuvo Roskala, napakorunne on löytynyt”.
Näin on aivan varma, että kun meissä oleva huumori ja hersyvyys pistetään toimeen, niin ei meidän pahasti käy.
TIMO SOINI